вторник, 4 септември 2012 г.

Double Wedding Ring - part 1

Както всяко нещо и това "нещо" си има история. Този мотив е много популярен, но това го научих по-късно. Доста по-късно, след като го харесах в първото ми списание за пачуърк (от 1995)......написано изглежда по-страшно, когато го казвам не е чак толкова....
Та, от тогава този мотив чака да го ушия и най-накрая дочака поне да го почна.
Цветовете са продължение на розовата серия шалтета. След серията остават изрезки, които са много подходящи за тези "пръстени". Неприятно е кроенето, всяко се изрязва едно по едно. Сглобяването също е досада голяма.....що ли се занимавам? :)

Шаблонът на дъгата беше от 14 парчета. Луда съм, но не чак толкова - шаблонът стана 7 парчета. Размерът пасваше и на изостаналите изрезки.

Чертане на схеми и броене на дъгички: за размер 1,60 на 2,10 ми бяха необходими 98 дъгички....и почнах да шия дъги....казах ли, че е много досадно ;)



Рязах, ших, рязах, ших и ги докарах до 50 броя. Дребни, дребни, ама нещо парчетата взеха да намаляват и установих, че няма да имам за 98 дъги. Значи ще променяме схемата. Няма да е цялото в пръстени, а само централната му част. Така броя на дъгите се редуцира до 68.....звучи направо достижимо.



Уших дъгите и скроих и другите части.

Най-сетне да премина към съществената част - сглобяването. Да уточня, че не съм правила точна схема на цветовете, т.е. кой къде точно ще се намира. Да си призная, дори и да имах програма, май нямаше да я ползвам. Карам го по усет с такива дребни парченца. Първият ред изглежда добре. 

Сега сглобяването. При шиенето на дъгообразни и извити неща, най важно е равномерното разпределение на плата. Винаги има отклонения и за да не се натрупват е задължително да се фиксират двата центъра един към друг.
И после да се разпредели настрани.


За сглобяването, най-удачна е тази схема



Очаквайте продължение...

1 коментар:

  1. Много хубаво се получава! Много подходящи моменти да имаш да го завършиш скоро с много удоволствие и бързо да ни зарадваш с част 2 :)

    ОтговорИзтриване