сряда, 1 февруари 2012 г.

Паркет

Само това не бях правила....е сигурно има и други неща, ама те не са ми трябвали.
Мъжа ми каза, че ми било забавно и ми се отдавало, защото съм обичала да редя пъзели.
 Естествения му цвят. Ще бъде тъмно кафяв. Бяха направени съответните проби и "намерих" цвета.
Реденето тип "дюшеме", не е особено сложно. Паркета беше хубав, без много дефекти на паркетините - тук-там цепнато, нут и федъри не изрязани добре - всичко в границите на допустимото. Редено е без лепене, въпреки че имах лепило. Ако нещо се прецака, да мога да го разваля лесно. Рязах със зеге, чак накрая открихме една загубена приставка, с която може малкия флекс да задвижи малкия циркуляр.
За циклене и фиксиране извиках човек.
 Започнах да байцвам. Пробвах с четка, после с мече, омацах една ръка и зачаках да поизсъхне.
                                    
                                    
При байцването има следния "пиниз": много личи наслояването, което се получава при естественото застъпване на боя, когато се нанася. Разликите, които се виждат на снимката, не са от текстурата на дървото, а от застъпването на слоевете байц.


 Втората ръка байц нанесох с четка и парцал. С четката по-лесно контролирам количеството, което нанасям и къде го нанясям. Веднага след това търкам втривайки с парцала. Първо парцала обира това, което е в повече, второ - много добре се заличават въпросните разлики. Още един "пиниз" е спазването на линията на паркетините при нанасянето на байца. Някак си окото не забелязва, ако нещо е малко кофти, защото линията на съединяване на паркетините "разсейва".
На долната снимка, още не е лакирано. Като грешка отчитам, че трябваше да нанеса три ръце байц.


 Вече лакирано. След втората ръка лак, го минах с финна шкурка да обера едни "настръхвания" от цялото мазане. Въпреки, че шкурката беше 240, при по-силен натиск сваляше тон-два от цвета на байца. Тук отчетох нуждата от трета ръка байц. После във форума Направи сам, от който черпех основно информация, прочетох за този ефект, ама беше късно :)
 Ето го вече финиширано. Оказа се, че под се снима много трудно. Светлината променяше до неузнаваемост сниманото. Това долу е максимално близо до истинското.
Очаквайте визията вече със сложени тапети, стена "пачуърк тапет" (естествено) и первази. Това е детската стая, предпоследно ;)
Проекта на пачуърк тапета...да се зарибите :)

5 коментара:

  1. Не харесвам тъмни подове заради стесняването и тежестта, но този е топъл и с тези тапети ще е слънчево.Брой ме зарибена :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мъжа ми беше мнооого против тъмния под, ама нали аз си го правя.
    Добре се получи, кофти фотограф съм. Като сложим лайни, первази, боядисам вратите ще добие съвсем различен вид.
    Всичко "нагоре" е светло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми предстои оцветяване на дюшеме. Аз също искам да го направя тъмно. Може ли да ми кажеш с какво го байцваше и ако нещото има номер на цвета - и номера на цвета!!!

      Изтриване
    2. Честно казано не помня цвета. Някакъв евтин байц беше.
      Моят съвет е първо да се пробва на някое скрито място (където ще има мебел) как ще изглежда и тогава да се действа.
      Аз си имах парчета и на тях пробвах. Ако е ново дюшеме, моя съвет е да пробваш с омасляване.

      Изтриване
  3. До сега не бях виждала как точно се боядисва паркет и съм силно изненадана.Общо взето трябва да го мажеш но да бъде в една посока, което е супер. Радвам се че ни пишете и дано и за на пред да ни изненадвате.Всичко изглежда невероятно като краен резултат и тъй като на вилата ми целият втори етаж е от подобен паркет вече сериозно обислям да го боядисаме, а не да го сменяме каквито бяха първоначалните планове, така ще се запази и автентичността.

    ОтговорИзтриване