сряда, 1 февруари 2012 г.

Паркет

Само това не бях правила....е сигурно има и други неща, ама те не са ми трябвали.
Мъжа ми каза, че ми било забавно и ми се отдавало, защото съм обичала да редя пъзели.
 Естествения му цвят. Ще бъде тъмно кафяв. Бяха направени съответните проби и "намерих" цвета.
Реденето тип "дюшеме", не е особено сложно. Паркета беше хубав, без много дефекти на паркетините - тук-там цепнато, нут и федъри не изрязани добре - всичко в границите на допустимото. Редено е без лепене, въпреки че имах лепило. Ако нещо се прецака, да мога да го разваля лесно. Рязах със зеге, чак накрая открихме една загубена приставка, с която може малкия флекс да задвижи малкия циркуляр.
За циклене и фиксиране извиках човек.
 Започнах да байцвам. Пробвах с четка, после с мече, омацах една ръка и зачаках да поизсъхне.
                                    
                                    
При байцването има следния "пиниз": много личи наслояването, което се получава при естественото застъпване на боя, когато се нанася. Разликите, които се виждат на снимката, не са от текстурата на дървото, а от застъпването на слоевете байц.


 Втората ръка байц нанесох с четка и парцал. С четката по-лесно контролирам количеството, което нанасям и къде го нанясям. Веднага след това търкам втривайки с парцала. Първо парцала обира това, което е в повече, второ - много добре се заличават въпросните разлики. Още един "пиниз" е спазването на линията на паркетините при нанасянето на байца. Някак си окото не забелязва, ако нещо е малко кофти, защото линията на съединяване на паркетините "разсейва".
На долната снимка, още не е лакирано. Като грешка отчитам, че трябваше да нанеса три ръце байц.


 Вече лакирано. След втората ръка лак, го минах с финна шкурка да обера едни "настръхвания" от цялото мазане. Въпреки, че шкурката беше 240, при по-силен натиск сваляше тон-два от цвета на байца. Тук отчетох нуждата от трета ръка байц. После във форума Направи сам, от който черпех основно информация, прочетох за този ефект, ама беше късно :)
 Ето го вече финиширано. Оказа се, че под се снима много трудно. Светлината променяше до неузнаваемост сниманото. Това долу е максимално близо до истинското.
Очаквайте визията вече със сложени тапети, стена "пачуърк тапет" (естествено) и первази. Това е детската стая, предпоследно ;)
Проекта на пачуърк тапета...да се зарибите :)